Tuotetiedot
Makuja ja tarinoita hopeakyljistä. Silli ja uudet perunat tai paistetut silakkapihvit muusilla ovat ihan syystä rakastettuja klassikoita suomalaisille. Silli ja silakka ovat sama kala. Toinen viihtyy Atlantin viileissä vesissä, toinen hieman vähärasvaisempana ja pienempänä versiona Itämeressä. Molemmista syntyy mahtavan makuista ruokaa ja molempia riittää meressä kalastettavaksi. Niinhän sitä sanotaan, että silli ja silakka on duunarin ruokaa ja herrojen herkkua. Tänä päivänä voi vielä lisätä, että silli ja silakka ovat ilmastoystävän parasta herkkua. Sillillä on kiehtova historia. Sen ympärille on syntynyt mahtava Hansaliitto, silli on rakentanut maailmankauppaa, sillin takia on käyty sotia, ja silli on pitänyt eurooppalaisista huolta silloin, kun ruoasta on ollut pulaa. Sillillä on myös sinivalkoinen menneisyys. 1920-70luvuilla suomalaiset sillilaivat tekivät joka vuosi vaaroja pelkäämättä pyyntiretkiä Islannin vesille. Sillilaivojen saapuminen kotirantaan oli suuri kansanjuhla ja kaupoissa asiakkaat taistelivat kauden ensimmäisistä silleistä. Silli & silakka kuljettaa lukijan kiehtovalle matkalle historiasta nykypäivään ja sillin alkulähteille Norjan Trondheimiin. Sieltä saadaan sillit ainoalle Suomessa toimivalle sillinvalmistajalle, Suomen Sillikonttorille. Ennen vanhaan niin silli kuin silakka oli joka kodin edullista perusruokaa. Niistä osattiin myös kekseliäästi kokata ruokaa joka lähtöön. Nykykuluttajalle kalat ovat jääneet turhan vieraaksi. Aivan syyttä suotta. Kirjassa kokataan sillistä ja silakasta sekä klassisesti että modernisti. Raja-aidat kaatuvat ryskyen, sillä hopeakyljet istuvat mutkitta maailman eri keittiöihin. Mikä voisi olla parempaa illanistujaisiin kuin espanjalaisittain marinoidut silakka-boqueronesit tai aasialaiset limesillit? Nyt on aika erästä suurvaltajohtajaa siteeraten todeta: ”Let’s make silli ja silakka great again”. Teksti Mika Remes. Reseptit Mikko Takala & Sami Rekola. Kuvat & ulkoasu Tommi Anttonen.
Arviot
Tuotearvioita ei vielä ole.