Tuotetiedot
Helsingin Kallion kaupunginosa muuttui 1930-luvulta alkaen perinpohjin, kun sieltä purettiin 1800-luvun lopulla syntynyt Suomen suurin työläisten asuttama kaupunginosa kerrostalojen ja monumentaalisten julkisten rakennusten tieltä. Purkamisen seurauksena etenkään Linjojen alueelle ei jäänyt juuri mitään muistoksi aikaisemmasta kaupunkiympäristöstä ja korvaamattomia kulttuuriympäristöarvoja menetettiin.
Tämä kirja havainnollistaa kuvin ja kartoin miten alueen uudistus tapahtui. Kirjassa kuvataan konkreettisesti esille mitä uudistuksessa tavoiteltiin ja miten uudistus eteni vuosikymmenten aikana. Teoksessa tarkastellaan myös rakentamisen keskeisiä toimijoita sekä kaupunkisuunnitteluun ja rakentamiseen liittynyttä päätöksentekoa.
Kirja perustuu keskeisiltä osin kirjoittajan samasta aiheesta tekemään kaupunkihistorian väitöstutkimukseen. Teos pohjautuu poikkeuksellisen laajaan arkistomateriaaliin.
Historioitsija ja maantieteilijä Mika Mäkelä on väitellyt filosofian tohtoriksi Helsingin Kallion kaupunginosan purkamisesta ja uudisrakentamisesta eli saneerauksesta. Mäkelä on julkaissut myös palkitun tietokirjan Helsingin seudun maankäytön kehittymisestä (Helsingin seutu kartoin 1930 ja 2010-luvuilla). Lisäksi hän on toimittanut useita tietokirjoja, kuten kuntaliitosten historiaa kuvaavan Suomen kunnat 1917–2009 sekä laatinut peruskoulun ja lukion historian ja maantieteen karttoihin pohjautuvia digitaalisia ja perinteisiä oppimateriaaleja. Mäkelä on asunut valtaosan elämästään Kalliossa tai sen lähiympäristössä.
Arviot
Tuotearvioita ei vielä ole.